Sorvimon alkuperäisten yritysideoiden juuret ovat silloisen Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksessa ja Tekesin TutLi-hankkeessa (TutLi = Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa), jossa tutkittiin rakenteiden optimointiosaamisen kaupallistamista. Alusta asti Sorvimon liikeidea on pohjautunut tavalla tai toisella teknisen suunnittelun automatisointiin ja tehostamiseen, ja yrityksen osaaminen on rakentunut mekaniikan, rakennesuunnittelun sekä ohjelmoinnin ympärille. Vaikka yrityksen keskeinen tavoite suunnittelun automatisoinnista ei ole muuttunut, Sorvimon ensimmäisistä bisnesideoista yksikään ei ole jäänyt elämään alkuperäisessä muodossaan. Yrityksen perustamisen aikoihin tehdyissä liiketoimintasuunnitelmissa kaavailtiin mm. optimointiapplikaatioita isojen analyysi- ja suunnittelusoftien rajapintoihin sekä omana tuotteena myytäviä rakennesuunnittelusoftia, joissa olisi integroituna modernit optimointityökalut.
Alkuun teimme alkuperäisen idean mukaisen ANSYS-ohjelmaan sopivan optimointisovelluksen, joka oli globaalissa myynnissä ANSYS App Storessa muutaman vuoden. Samoin kehitimme pari suunnitteluautomaattia, mutta kumpikin näistä liiketoiminnoista osoittautui olevan liiketaloudellisesti kestämättömällä pohjalla. Törmäsimme hyvin pian akateemisen maailman ja yritysmaailman rajapintaan, jossa kävi selväksi, että yliopistotutkimuksessa kehitetyt hienot ja globaalistikin edistykselliset ideat eivät sellaisenaan mene kaupaksi teollisuusyrityksille. Näin kävi siitä huolimatta, että selkeää tarvetta tällaisille työkaluille oli indikoitu.
Sorvimo oli siis pian perustamisensa jälkeen usealle aloittavalle startup-yritykselle tutussa kuolemanlaaksovaiheessa, jonka aikana käytiin kilpajuoksua siitä, riittävätkö yrityksen kassavarat uuden liiketoimintaidean kehittämiseen, vai loppuuko yrityksen taival alkuunsa. Tänä aikana osakkaiden yhteistyöverkostot käytiin tarkkaan läpi, ja lopulta kovan työn sekä muutaman sopivan yhteensattuman ansiosta Sorvimo sai ensimmäisen ison softaprojektinsa. Tämä projekti oli yritykselle se kriittinen näytön paikka, josta riippui yrityksen tulevaisuus. Nyt useita vuosia myöhemmin on ilo todeta, että projektin kunnialla maaliin vieneet Sorvimon työntekijät tekivät hyvää työtä ja kyseinen asiakas on edelleen Sorvimon tärkeimpien asiakkaiden joukossa.
Kun Sorvimoa perustettiin, uskoimme, että menestyksekkään yritystoiminnan tärkein asia on tarjota tuotetta tai palvelua, jolle on kentällä kysyntää. Sorvimon kilpailueduksi tunnistettiin korkean teoreettisen osaamisen lisäksi rakenteiden mitoittamisen ja ohjelmointiosaamisen yhdistäminen. Hyvin sujuneet alkutaipaleen ohjelmistoprojektit vahvistivat käsitystä siitä, että Sorvimo on oikealla tiellä ja yrityksen tulevaisuus löytyisi juuri vaativien rakennesuunnittelun web-softien tuottamisessa. Yrityksen toimintaa alettiin kehittämään systemaattisesti tähän suuntaan.
Koko olemassaolonsa ajan Sorvimo on ydintoimintansa kehittämisen lisäksi etsinyt aktiivisesti myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia mm. omien laskentasoftien, laskentapalveluiden sekä digitaalisen koulutuksen aloilta. Yrityksen alkuvuosina on tehty markkinatutkimuksia eri palveluille ja tuotteille sekä Suomessa että useissa Euroopan maissa. Joitain selkeästi houkuttelevia liiketoimintamahdollisuuksia näissä hankkeissa on löytynyt, mutta nämä suunnitelmat menivät kuitenkin määrittelemättömän pituiselle tauolle koronapandemian iskiessä maailmantalouteen. Poikkeusaikojen epävarmuus laittoi Sorvimonkin miettimään omaa strategiaansa uusiksi, ja valmistautumaan nopeisiinkin markkinoiden muutoksiin. Tällä hetkellä näyttäisi kuitenkin siltä, että pandemia ei lopulta tuonut Sorvimon ydinbisnekseen ainakaan niitä isoimmin pelättyjä muutoksia, vaan maailman digitalisoitumisen nopeuduttua pakon edessä Sorvimon tarjoamalle osaamiselle näyttäisi olevan jopa entistä suurempaa kysyntää.
Nykyhetkestä katsottuna yrityksen ensimmäiset viisi vuotta ovat olleet menestyksellisiä ja toisaalta ennustettavia. Nimittäin suurin osa startup-yrityksistä muuttaa nopeastikin toimintaansa alkuperäiseen liikeideaan nähden. Näin kävi Sorvimollekin. Ehkä omaleimaisinta Sorvimon toimintatavoissa on kuitenkin ollut tietty harkittu vanhanaikaisuus. Sorvimo ei ole koskaan pyrkinyt olemaan yhdenkään hype-aallon harjalla. Sorvimo ei ole ollut aktiivisin yritys Slushin tai Kasvu Openin kaltaisissa foorumeissa, emmekä ole somessakaan pöhisseet niin paljon kuin ehkä olisi voinut.
Vanhanaikaisesti voisi todeta, että Sorvimo on suunnitelmallisesti keskittynyt puheiden sijasta tekoihin, ja pyrkinyt palvelemaan nykyisiä asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Ehkä tämän valitun strategian vuoksi Sorvimon kasvu ei ole ollut TutLi-hankkeessa suunnitellun mukaisesti eksponentiaalista, vaan paremminkin lineaarista. Toisaalta Sorvimo on edelleen olemassa, eikä ole kaatunut monen muun startup-yrityksen tavoin, kun pinnalla oleva hype on vaihtunut toiseen. Lisäksi viidessä vuodessa lineaarinenkin kasvu on johtanut siihen, että tällä hetkellä yrityksen henkilöstömäärä on aloitukseen verrattuna kolminkertaistunut ja liikevaihto aivan eri luokkaa kuin ensimmäisinä tilikausina. Parilla avainluvulla esitettynä: Sorvimon yhteenlaskettu liikevaihto koko olemassaolonsa ajalta ylittää 1,5 Meur, ja yrityksessä on tällä hetkellä viisi täysipäiväistä sekä kolme osa-aikaista työntekijää.
Toimintaympäristömme digitalisoituu väistämättä, ja osaamisellemme on kasvavaa kysyntää. Tärkein voimavaramme on osaava ja motivoitunut henkilöstö, jolle yritys pystyy tarjoamaan mielenkiintoisia ja alan kehitykseen vaikuttavia projekteja. Henkilöstön monipuolinen osaaminen on kilpailutekijä, josta olemme ylpeitä. Valitulla kasvustrategialla pidämme rekrytoinnin jatkossakin auki ja täydennämme henkilöstöämme mahdollisuuksien mukaan, kun potentiaalisen uuden työntekijän ja yrityksen intressit, arvot ja osaaminen kohtaavat.
Tulevaisuudessa yrityksen kasvaessa sen johtaminen nousee entistä tärkeämpään asemaan. Kun aloittelevan startup-Sorvimon hallitustyöskentely muistutti lähinnä lennokasta ideointipalaveria, niin yrityksen koon ja vastuiden kasvaessa tässäkin asiassa on siirrytty formaalimpaan työskentelyyn sekä uudistettu hallituksen kokoonpanoa kovan luokan ulkopuolisella asiantuntijalla. Startup-yrityksillä on aina ollut maine ketterinä ja joustavina työpaikkoina, joissa on tilaa uusille toimintatavoille ja ideoille. Tästä innostavasta ja avoimesta työskentelykulttuurista emme aio jatkossakaan luopua Sorvimon kasvaessa ja kehittyessä.